Dr. P. De Jong: Eén waarheid, twee geloven

Dr. P. De Jong legt uit dat de wetenschap een groot gezag heeft gekregen: “Er zijn zelfs theologen die stellen dat wetenschap de harde, objectieve werkelijkheid levert en geloven in God maar subjectief is.”

Toch is er volgens Peter geen enkel wetenschappelijk feit dat in tegenspraak is met de Bijbel: “Sterker, de werkelijkheid om ons heen vinden we verklaard in Gods Woord. Daarom doet een wetenschapper er verstandig aan de Bijbel voor waar te houden.”

Peter benadrukt dat pure wetenschap het onderzoeken is van de wetmatigheden die God Zelf in de schepping heeft gelegd, zodat de mens die kan hanteren en gebruiken tot Zijn eer:

“Pas wanneer de mens begint te theoretiseren over hoe het in een ver verleden
zou kunnen zijn geweest, ontstaan er absurde denkbeelden
waarvoor een sterk geloof nodig is.”

Soms wordt gesteld dat geloof en wetenschap twee onverenigbare dingen zijn. De dagelijkse praktijk laat volgens Peter zien dat het tegendeel waar is: “Er is één werkelijkheid, één waarheid. Daar hoort één wereldbeeld bij. Op dat wereldbeeld is ons geloof gefundeerd.”

Peter zal in zijn lezing het Bijbels geloof en het naturalistisch geloof bespreken: “U zult zien dat er geen enkele reden is om als christen een knieval te maken voor de naturalistische wetenschappelijke theorieën.”

Peter de Jong is hoofdwetenschapper (chemisch technoloog) bij NIZO Food Processing in Ede en lector aan de University of Applied Sciences in Leeuwarden.


Terugkijken eerste congresdag


Presentatie eerste congresdag


Websites

https://www.rd.nl/opinie/wetenschap-is-ondergeschikt-aan-het-woord-1.1426773
http://www.lstleeuwarden.nl/onderzoek/lectoraten/zuivel-procestechnologie
https://logos.nl/author/peter-dejong/

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑